bgnewwave.alle.bg
"Спринт"
"Спринт"
"Спринт"
"Спринт"

"Спринт"

Начало : 1981
Град : София
Стил : ню уейв - електрик поп / алтернатив рок 
                                        Биография :
Статус : активна

"Спринт"
      Група "Спринт" е създадена през октомври 1981 година в София от четирима бивши членове на "Импулс" : Пейо Пеев, Чавдар Панев, Виктор Грънчаров и Стефан Бъчваров. Първият състав  включва и Асен Лазаров - "Суки". През лятото на 1984 година  Стефан и Виктор напускат, а към групата се присъединяват Евгени Симеонов - китара ("Импулс") и Асен Драгнев - клавишни. Асен тъкмо се прибрал от Норвегия, където свирил около година и половина. Поканен от "Суки", той веднага приема и заема мястото си в групата. Това е и годината в която "Спринт" издава първата си плоча. Тя е озаглавена "Без любов не може". През същата година "Спринт" пътува на турне из цяла България с Ани Върбанова и Орлин Горанов.

      През 1985 година издават втората си плоча - "Две пътеки". Големият пробив на "Спринт" обаче идва със следващият проект - първият студиен албум, озаглавен "Роботът". Той излиза през 1986 година. Той изключително цветен и уникален за времето си. В жанра ню уейв, електрик поп. Това е един от първите ню уейв албуми в България. Музикантите започват да комбинират интересни ню уейв клавирни елементи с отсечени китарни акорди. Нова концепция, стойностни текстове, които много бързо достигат до феновете. Този албум е продаден в тираж над 20 хиляди копия. Започва периодът, в който бандата е една от най-популярните в България. Групата прави много участие и турнета из цялата страна. Междувременно работи по нови песни.

      "Като в приказка" се превръща в първият хит на "Спринт". През 1986 година са избрани за група на годината на предаването "Музикална стълбица".

      През 1988 година "Спринт" пуска новият албум. "Хей, здравей". Идеята за името на пилотната песен е на Асен Драгнев. Целта е била да се каже нещо просто, което чуваме всеки ден около себе си. "Хей, здравей" моментално се превръща в безспорен хит. Изпят от Чавдар Панев по неповторим начин, всеки концерт на "Спринт" се превръщал в празник. През същата година  Чавдар временно напуска.

      "Спринт" започват да свирят в Русия. Малко преди да заминат, за вокал е поканен Станислав Сланев - "Стенли", познат от група "Тангра". С него тръгват на турне в Русия.  Музикантите са поканени на международният телевизонен фестивал "Студень К. Парнису", където печелят първо място. Веднага след това получават покана за 10 дневно турне в Армения. Непосредствено след войната там, "Спринт" правят концерти из цялата страна, като част от приходите са за пострадали от заметресенията и войната. От арменската телевизия предлагат да се заснеме филм за групата. Той е представен в Париж на фестивалът на европейските телевизии. Продукцията е изцяло с песните на "Спринт". Филмът печели награда, но така и не е излъчен в България. През същата година заминават за Русия. Там работят с най-големите руски групи - "Алиса" "DDT", "Лариса Долина". Следват 60 концерта в Сибир. В Свредловск и Ломск групата изнася по 6 концерта на ден.
     
     През есента на 1989 година музикантите разбират са промяната на политическата ситуацията в България и решават да се завърнат.

     През 1991 година песента "Писна ни" печели първата награда на програма "Хоризонт"на БНР. Завръщайки се от Италия, Пейо Пеев започва работа отново с Чавдар Панев заедно с гостуващи музиканти - Димо Чакъров - пиано и  Боби - китара.
   
       През 1994 година издават албума "В кой век". Съдържа хитовете "Писна ни", "Телефон". Прекрасните балади : "Накрая " и "Колко си хубава". "Скандал" пък е една изключителна история за Емо Скандала, разказана от Чавдар, под звуците на джаз.
    
     През 1995 година издават албума "Rock N` Roll". През втората половина на 90-те "Спринт" свири изнася концерти в Кипър, Русия, Италия. Камбожда, Монголия, Виетнам. Огромни зали, пълни до краен предел по 2 концерта на ден. Във Сайгон  групата е посрещната с огромни плакати. Рисунки на музикантите върху цели сгради. Участва на турне с легендите Бой Джордж и Мик Тейлър от "The Rolling Stones". През същата година групата печели първа награда на конкурса "Златният Орфей" с песента "Нямаше как да ви кажа" - по текст на Чавдар Панев.

     През 1997 година групата осиротява. Чавдар умира от разрив на сърцето - само на 42 годишна възраст. Малко след  това е излъчен филма "Новото лице". В периодът 1997 - 1999 групата работи и живее в Русия. Там издава "Алтернатвны альбом". Пейо кани китаристът Пламен Ковачев - "Рару". За бас китарист е поканен Сергей Крински. Групата започва да работи с Ани Лозанова, а след това с Юлияна Илиева. Идеята да имат певица в групата е на Пейо. Той е поканен на фестивала "Сан Ремо" в Италия. Там се запознава с Аланис Морисет и Долорес О` Риърдън от "The Cranbarries". Тогава решава, че такава промяна би би открила нови хоризонти в музиката на "Спринт".

      Групата прави първият в България "unpluged" концерт. 2 години свирят по клубовете в Русия. През 1998 година, заради здравословни проблеми, Юлияна напуска, а Пейо се връща в България и започва да търси друга певица. В предаването "Хит минус едно" забелязва едно момиче - Виктория Терзийска. Талантлива и дисциплинирана, работи със "Спринт" 6 месеца. Година по-късно основава "Мастило" - една изключтелно успешна поп рок банда, в която написва и изпява чудесни песни.
     
      През 2000 година излиза петият студиен албум : "Посоки". Той включва хитът "Домино", "Новото лице", "Справедливост"., както и старият хит "До телефона".

      През 2001 година група "Спринт" пуска компилация с най-големите хитове през годините. Озаглавена е "Най-доброто - 1983 - 2000".

      През 2002 година участва на откриването на световното първенство по футбол в Япония и Южна Корея - свири на стадионът  в Сеул. Продължават с участията си в Азия. За певица в поканена Зорница Атанасова - дъщеря на легендарният барабанист Насо - "Бъндарака" от първият състав на "Щурците" и "Бъндараците". С нея свирят по клубове в Китай и Южна Корея.

      Следващата певица е Албена. Свири на флейта и е в "Спринт" от 2003 до 2004 година.

      В периодът 2000 - 2007 година "Спринт" работи в Азия. Подписва договор с веригата "Hard Rock Cafe" (2002 - 2006) и  "Brau-clubs" (2003 - 2007) в Южна Корея. В този период групата издава 2 албума за България. През 2006 година  канят Илияна Данчева за певица.

      От 2008 година "Спринт" създава своят самостоятелен лейбъл : "The Sprint Production-Europe", който продуцира и издава млади изпълнители и групи. След това и звукозаписно студио. Това е и годината, в която музикантите се установяват в родината си.

       През 2011 издават албума "Бъдеще ІІ".

       През 2013 излиза аблумът "В едно кафе за двама". Едноименната песен е по текст на Петър Гюзелев от "Щурците", който работи с групата в този период. Към сингълът е заснето и видео клип. В албумът има още една негова композиция - "Една звезда отиде към небето" по текст на Волен Николаев. И двете са посветени на големият китарист. който напуска този свят през същата година. Друга силна песен в албума е "Съвет", която става доста популярна в Русия и се върти по местното радио "Максимум". Това е причината "Спринт" да са поканени на турне в няколко там, заедно с култовата руска хард рок група "Алиса".

     През 2015 година следват концерти в Грузия,Армения и Токиа - "Hard Rock Cafe".

     През 2017 година БНТ прави филм за група "Спринт". Той е озаглавен "Любов е думата", През 2018 година музикантите правят концерти под това мото.

      Група "Спринт" е една от най-успешните български групи. Богато стилово разнообразие в жанровете ню уейв, електрик поп, рок, алтернатив в 38 годишна кариера, която продължава и до днес. Награден със "Златен Орфей", група на годината и десетки отличия от международни музикални фестивали. Награди за най-добри текстове, музика и композиции. Счупени рекорди по продажби на албуми в средата на 80 - те години. "Спринт" са едни от пионерите на българският ню уейв. Има издадени повече от 200 авторски песни и 13 студийни албума. Участвала е в десетки фестивали, повече от 300 концерта в Русия, Италия, Германия, Азия, Камбоджа, Виетнам, Армения и още 23 страни на света - на 3 континента. Работила в едни от най големите клубове в света " МЕТЕЛИЦА ", "Б-2" - Москва, веригата "Hard Rock Cafe" Assia" веригата "Brau" - Южна Корея.



Албуми :



"Без любов не може" (1984) :





             липсва изображение                                                                липсва информация






"Две пътеки" (1985) :






               липсва изображение                                                                липсва информация






"Роботът" (1986) :
"Спринт"
                                                    

                                                        
1. Откритие
                                                         2. Дотрябва ли
                                                         3. Не бой се
                                                         4. Аз летя
                                                         5. Момче с очила
                                                         6. Остани
                                                         7. Гъливер
                                                         8. Утро
                                                         9. Спортна неделя
                                                       10. Като в приказка
                                                       11. Роботът


"Хей, здравей" (1986) :
"Спринт"


                                                         1. Хей, здравей
                                                         2. До телефона
                                                         3. Понеделници
                                                         4. По зодия съм "лъв"
                                                         5. Не вярвай
                                                         6. Ти си ми нужна
                                                         7. На рок концерт
                                                         8. Светофари
                                                         9. Моя любов
                                                       10. Умереният



"В кой век" (1994) :
"Спринт"


                                                       1. В кой век?
                                                       2. Как да стигна до теб   
                                                       3. Телефон
                                                       4. Накрая
                                                       5. Скандал
                                                       6. Писна ми
                                                       7. Колко си хубава
                                                       8. Човека часовник
                                                       9. Ние
                                                     10. Време за почистване


Rock `N `Roll (1995) :

"Спринт"


Альтернативный (1999) :

"Спринт"
                                       

                                                        1. Няма как да ви кажа
                                                        2. Шок
                                                        3. Мома
                                                        4. Моя религия
                                                        5. Щастлив съм с теб
                                                        6. S.O.S.
                                                        7. Разделен на две
                                                        8. Ето въпроса
                                                        9. Русокосо момиче
                                                      10. Любов е думата
                                                      11. Колко си хубава







                                                       1. Ты придешь
                                                       2. Не верю
                                                       3. Телефон
                                                       4. Домино
                                                       5. Сладкий яд
                                                       6. In The End
                                                       7. Каждый день
                                                       8. Ты знал
                                                       9. Lost
                                                     10. Hard Obsession
                                                     11. Полоски
                                                     12. Опят и опят




"Посоки" (2000) :
"Спринт"
                                                    

                                                         1. Питам аз
                                                         2. Защо
                                                         3. Домино
                                                         4. Новото лице
                                                         5. Накрая
                                                         6. Посоки
                                                         7. Признание
                                                         8. Без теб
                                                         9. Справедливост
                                                       10. Ще бъде
                                                       11. До телефона


"1983 - 2000" - компилация (2001) :
"Спринт"
                        


                                  1. Хей, здравей                  11. Като в приказка
                                  2. Понеделници                 12. Умереният
                                  3. Аз летя                          13. Няма как да ви кажа
                                  4. Нашите песни                14. На червен сигнал
                                  5. До телефона                  15. Любов е думата
                                  6. Гъливер                         16. Колко си хубава
                                  7. Писна ми                       17. Зодия лъв
                                  8. Мома                             18. Домино
                                  9. Хаос                              19. Новото лице
                                10. Роботът                          20. Без любов не може





"Бъдеще ІІ" (2011) :
"Спринт"





                                                             липсва информация


"В едно кафе за двама" (2013) :








              липсва изображение                                                                липсва информация







"Спринт"
Награди :


 •  1986 - "Група на годината"
 •  1988 - Международен телевизионен фестивал "Студень К. Парнису" - първа награда
 •  1991 - Радио "Хоризонт" - "Писна ни" - първа награда
 • 1994 - Първа награда на БНР с песента "Кой си ти"
 •  1995 - "Златен Орфей" - "Нямаше как да ви кажа" - първа награда


"Спринт"
Актуален състав :

 • Пейо Пеев - ударни инструменти и вокали (от 1981)
 • Асен Драгнев - клавишни (1984 - 1989, 2008 - 2015 и от 2020)
 • Емил Копев - соло вокал и бас китара (от 2010)
 • Пенко Богданов - китара (от 2016)
 • Милко Андреев - клавишни (2018 - 2019, бас от 2019)



Музиканти през годините :

 • Виктор Грънчаров - китара и вокали (1981-1983)
 • Стефан Бъчваров - вокал и бас китара (1981-1983)
 • Илиян Боев - клавишни (1982 - 1983)
 • Чавдар Панев - соло вокал, китара и клавишни (1983-1988, 1991-1996)
 • Асен Лазаров - "Суки" - бас китара (1983)
 • Валентин Колчев - "Миро" - китара и вокали (1983)
 • Тодор Върбанов - бас китара и вокали (1983)
 • Александър Рибицов - клавишни (1984)
 • Евгени Симеонов - китара (1984 - 1990, 2008 - 2014)
 • Николай Горанов - бас китара (1986 - 1993)
 • Станислав Сланев - "Стенли" - соло вокал (1990 - 1991)
 • Георги Георгиев - саксофон (1994)
 • Ивайло Благоев - бас китара (1995 - 1999)
 • Христо Кирилов - китара (1995 - 1998)
 • Христо Кирилов - китара (1995 - 1999)
 • Драгомир Балджиев - клавишни (1995 - 1996)
 • Ани Лозанова - соло вокал (1997)
 • Юлиана Илиева - соло вокал (1997)
 • Виктория Терзийска - соло вокал (1998)
 • Албена Благоева - соло вокал и флейта (1998 - 1999)
 • Пламен Ковачев - "Папи" - китара (1999 - 2010)
 • Александър Здравков - бас китара (2000 - 2006)
 • Зорница Атанасова - соло вокал (2002 - 2003)
 • Сергей Крински - бас китара и вокали (2000)
 • Илиана Дачева - соло вокал (2006 - 2012)
 • Пенко Великов - китара (2010 - 2015)
 • Боян Парушев - китара (2014 - 2015)
 • Иван Любомиров - китара и вокали (2015 - 2016)
 • Александър Нейчев - клавишни (2015 - 2017)


Гост музиканти и изпълнители :


 • Иван Платов и Кристиян Бояджиев в "Роботът" (1986).
 • Димо Чакъров - клавишни (1991).
 • Христо Петков - клавишни в албума "В кой век" (1994).



"Спринт"
Музика, текст и аранжименти :

- "Откритие" - изп. : Чавдар Панев / м. : Чавдар Панев /  т. : Георги Константинов / ар. : група "Спринт".
- "Дотрябва ли" - изп : Чавдар Панев / м. : В. Казасян / т. : Д. Точев / ар. : група "Спринт".
- "Не бой се" - изп. : Чавдар Панев / м. : Х. Ковачев / т. : Чавдар Панев / ар. : група "Спринт".
- "Аз летя - изп. : Чавдар Панев / м. : Е. Симеонов / т. : Чавдар Панев / ар. : група "Спринт".
- "Момче с очила" - изп. : Чавдар Панев / м. : Т. Филков / т. : Й. Янков / ар. : Т. Филков.
- "Остани" - изп. : Чавдар Панев / м. : Ангел Заберски / т. : М. Стоянов / ар. : група "Спринт".
- "Гъливер" - изп. : Чавдар Панев / м. : Красимир. Бояджиев / т. : Георги Константинов / ар. : Красимир Бояджиев.
- "Утро" - изп. : Чавдар Панев / Пейо Пеев / т. : Георги Константинов / ар. : група "Спринт".
- "Спортна неделя" - изп. : Чавдар Панев / м. : Асен Лазаров / т. :  Георги Константинов / ар. : Красимир Бояджиев.
- "Като в приказка" - изп. : Чавдар Панев / м. : И. Калчинов / м. : Евтим Евтимов / ар. : група "Спринт".
- "Роботът" - изп. : Чавдар Панев / м. : Асен Драгнев и Александър Петров / ар. : група "Спринт".
- "Хей, здравей" - изп. : Чавдар Панев / м. : Асен Драгнев / т. :  Даниела Кузманова / ар. : група "Спринт".
- "До телефона" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар. : група "Спринт" / т. : Недялко Йорданов.
- "Понеделници" - изп. : Чавдар Панев / м. : П. Пеев / т. : Елка Нягулова / ар. : група "Спринт".
- "По зодия съм лъв" - изп. : Чавдар Панев / м. : Иван Пеев / т. : Живко Колев / ар. : група "Спринт".
- "Не вярвай" - изп. : Чавдар Панев / м. : Найден Андреев и Валерия Кръстева / ар. : група "Спринт".
- "Ти си ми нужна" - изп. : Чавдар Панев / м. : Чавдар Панев и Лиляна Стефанова / ар. : група "Спринт".
- "На рок-концерт" - изп. : Чавдар Панев / м. :  Николай Горанов / т. :  Иван Тенев / ар. : група "Спринт".
- "Светофари" - изп. : Чавдар Панев / м. : Любомир Дамянов / т. : Георги Захариев / ар. : група "Спринт".
- "Моя любов" - изп. : Чавдар Панев / м. : Емил Симеонов / т. : Александър Александров / ар. : група "Спринт".
- "Умереният" - изп. : Чавдар Панев / м. : Александър Бръзицов / т. : Георги Константинов / ар. : група "Спринт".
- "В кой век?" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Как да стигна до теб ?" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Телефон" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Накрая" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Скандал" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Писна ми" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Колко си хубава" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Човека часовник" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Ние" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Време за почистване" - изп. : Чавдар Панев / м. и ар : група "Спринт" / т. : Чавдар Панев.
- "Питам " -  изп. : Зорница Атанасова / т. : Зорница Атанасова / м. : група "Спринт" / ар. : Пейо Пеев.
- "Защо" - изп. : Зорница Атанасова / м. и т. : група "Спринт" / ар. : Пейо Пеев.
- "Домино" - изп. : Зорница Атанасова / м. : група "Спринт" / т. :  Поли Атанасова / ар. : Пейо Пеев.
- "Новото лице" - изп. : Зорница Атанасова / м. : група "Спринт" и Асен Драгнев / т. : Анна Лозанова / ар. : Пейо Пеев.
- "Накрая" - изп. : Зорница Атанасова / м. и ар. : Пейо Пеев / т. : Чавдар Панев.
- "Посоки" - изп. : Зорница Атанасова / м. и ар. :  П. Пеев / т. : група "Спринт".
- "Признание" - изп. : Зорница Атанасова / м. : Пейо Пеев и Сергей Крински / т. : Георги Константинов / ар. : Пейо Пеев.
- "Без теб" - изп. : Зорница Атанасова / м. : група "Спринт" / т. : Зорница Атанасова / ар. : Пейо Пеев.
- "Справедливост" - изп. : Зорница Атанасова / м. и ар. : П. Пеев / т. : Ина Григорова.
- "Ще бъде" - изп. : Зорница Атанасова / м. : група "Спринт" / т. : Зорница Атанасова / ар. : Пейо Пеев.
- "Шок" - изп. : Чавдар Панев / м. : Пейо Пеев / т. : Чавдар Панев / Найден Андреев.
- "Нашите песни" - изп. : Станислав Сланев - Стенли / м. : Станислав Сланев - Стенли / т. : Александър Александров / ар. : група "Спринт".
- "Мома" - изп. : Чавдар Панев / м. : Вальо Благоев / т. : Чавдар Панев / Найден Андреев.
- "Хаос" - изп. : Станислав Сланев - Стенли / м. и ар. : група "Спринт" / т. : Даниела Кузманова.
- "Няма как да ви кажа" - изп. : Чавдар Панев / м. : Пейо Пеев / т. : Чавдар Панев / ар. : Найден Андреев.
- "На червен сигнал - изп. : Чавдар Панев / м. : Любомир Дамянов / т. : Георги Захариев / ар. : група "Спринт".
- "Любов е думата" - изп. : Чавдар Панев /  м. : Пейо Пеев / т. : Чавдар Панев / ар. : група "Спринт".
- "Без любов не може" - изп. : Чавдар Панев / м. : Иван Калчинов / т. :  Тодор Анастасов / ар. : група "Спринт".
- "Шок" - изп. : Чавдар Панев / м. и т. : Чавдар Панев и Пейо Пеев / ар. : група "Спринт".
- "Моя религия" - изп. : Чавдар Панев / м. и т. : Чавдар Панев и Пейо Пеев / ар. : група "Спринт".
- "Щастлив съм с теб" - изп. : Чавдар Панев / м. : Чавдар Панев / м. : Сидерова / ар. : Найден Андреев.
- "S.O.S." - изп. : Чавдар Панев / м. и т. : Христо Кирилов и Чавдар Панев / ар. : група "Спринт".
- "Разделен на две" - изп. : Чавдар Панев / м. и т. : Чавдар Панев и Пейо Пеев / ар. : група "Спринт".
- "Ето въпроса" - изп. : Чавдар Панев / м. и т. : Чавдар Панев и Пейо Пеев / ар. : група "Спринт".
- "Русокосо момиче" - изп. : Чавдар Панев / м. и т. : Чавдар Панев и Пейо Пеев / ар. : група "Спринт".
- "Любов е думата" - изп. : Емил Копев / м. : Пейо Пеев / т. : Чавдар Панев / ар. : Пейо Пеев.
- "В едно кафе за двама" - изп. : Емил Копев / м.т. и ар. : Петър Гюзелев



В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.